Smulpaj med äpple 2 pers
Ugn: 225 grader
Deg:
· ½ dl vetemjöl
· 1 dl havregryn
· 2 tsk socker
· 50 g margarin
Fyllning:
· 2 äpplen
· 1 msk socker
Till formen:
· 1 tsk margarin
1. Sätt på ugnen på
225 grader.
2. Smörj en
ugnssäker form.
3. Lägg mjöl,
havregryn, socker och margarin i en skål.
4. Finfördela
margarinet med fingertopparna eller med en gaffel till en grynig massa.
5. Skölj, skala,
dela, och kärna ur äpplena.
6. Strö över
socker.
7. Strö degen över
fyllningen.
8. Sätt formen mitt
i ugnen.
9. Låt stå i ugnen
till äpplena är mjuka och degen blivit ljusbrun.
Serveras med vaniljsås.
Höstsoppa 2 port
En god och mättande soppa med nyttiga rotfrukter i. Du kan variera soppan genom att ta mer eller mindre av vissa rotfrukter, eller utesluta vissa. Ju mer rotfrukter, desto mer mättande soppa.
Ingredienser:
1 liten bit palsternacka.
1 liten bit morot
2 -3 potatisar
1/4 purjolök
1 liten bit vitkål
1 liten bit rotselleri
1 liten bit kålrot
4-5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
ev. lite salt
½ krm paprikapulver
lite dill eller persilja att strö över
Gör så här:
Ansa, skala och skölj rotfrukterna. Skär alla rotfrukterna i sockerbitsstora rutor, eller riv dem grovt.
Fräs allt i olja i en kastrull. Tänk på att ha ett lock till kastrullen jämte när du värmer upp oljan, och låt gärna någon vuxen vara nära ifall oljan blir överhettad och det börjar brinna.
Späd med vatten, tillsätt buljongtärningen och låt allt koka upp.
Sänk värmen och låt koka ca 15 minuter.
Smaksätt med ev. salt och paprikapulver.
Skölj och klipp dill eller persilja, eller använd torkade kryddor på burk. Strö över soppan och servera.
Ingredienser:
1 liten bit palsternacka.
1 liten bit morot
2 -3 potatisar
1/4 purjolök
1 liten bit vitkål
1 liten bit rotselleri
1 liten bit kålrot
4-5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
ev. lite salt
½ krm paprikapulver
lite dill eller persilja att strö över
Gör så här:
Ansa, skala och skölj rotfrukterna. Skär alla rotfrukterna i sockerbitsstora rutor, eller riv dem grovt.
Fräs allt i olja i en kastrull. Tänk på att ha ett lock till kastrullen jämte när du värmer upp oljan, och låt gärna någon vuxen vara nära ifall oljan blir överhettad och det börjar brinna.
Späd med vatten, tillsätt buljongtärningen och låt allt koka upp.
Sänk värmen och låt koka ca 15 minuter.
Smaksätt med ev. salt och paprikapulver.
Skölj och klipp dill eller persilja, eller använd torkade kryddor på burk. Strö över soppan och servera.